Česi po skvelom výkone rozhodli o výhre nad Ruskom v predĺžení

11.05.2018 Celý región

Kodaň 11. mája (TASR) - Hokejisti Česka triumfovali vo štvrtkovom šlágri kodanskej A-skupiny MS nad Ruskom 4:3 po predĺžení. Česi majú po štyroch zápasoch na konte na piatej priečke šesť bodov, Rusi na druhom mieste nazbierali desať.

V ofenzívne ladenom zápase sa blysla trojica David Pastrňák, David Krejčí a Dmitrij Jaškin, ktorá spolu nazbierala deväť bodov. Pastrňák zaznamenal dva presné zásahy a rozhodol v predĺžení gólom spoza bránkovej čiary po odraze puku od nohy súpera za čiaru.

Rusi zohrajú najbližší zápas v sobotu 12. mája o 20.15 h proti Švajčiarsku, Česi nastúpia o deň skôr o 20.15 h proti Bielorusku.

A-skupina (Kodaň):

Česko - Rusko 4:3 pp (1:1, 2:2, 0:0 - 1:0)
Góly: 15. Krejčí (Jaškin), 19. Jaškin (Pastrňák, Krejčí), 25. Pastrňák (Krejčí), 64. Pastrňák (Krejčí, Hronek) - 2. Nesterov (Barabanov), 21. Grigorenko (Bučnevič, Anisimov), 26. Barabanov (Zajcev, Šalunov). Rozhodcovia: Iverson (Kan.), Ohlund (Švéd.) – Davis (USA), Vanoosten (Kan.), vylúčení: 3:2 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 12.490 divákov (vypredané).

Česko: Rittich – Gudas, Šulák, Moravčík, Hronek, Sklenička, Jordán, Polášek – Hyka, Faksa, Červenka – Řepík, Nečas, Kubalík – Pastrňák, Krejčí, Jaškin - Nestrašil, Plekanec, Horák – Chytil.
Rusko: Košečkin – Gavrikov, Kiselevič, Nesterov, Zajcev, Jakovlev, Chafizullin, Trjamkin – Kaprizov, Dacjuk, Dadonov – Grigorenko, Anisimov, Bučnevič – Mamin, Andronov, Michejev – Barabanov, Kablukov, Šalunov – Šošnikov.


V drese Česka po prvý raz na šampionáte nastúpili zámorské posily z Bostonu Bruins Davidovia Krejčí a Pastrňák, ale začiatok vyšiel lepšie Rusom. Ich útočný výpad do pásma už po 71 sekundách priniesol prvý gól. K odrazenému puku sa dostal obranca Nesterov a bombou prekonal Ritticha. Vypredaná hala potom videla ofenzívny hokej, o ktorý sa starali obe mužstvá. Šance na vyrovnanie mali Česi po niekoľkých závaroch, na druhej strane pohrozil Andronov. V 15. minúte sa však dostal k puku Krejčí a vyrovnal. Skvelý hokej pokračoval a minútu pred koncom tretiny našiel pred bránkou Pastrňák Jaškina, ktorý poslal Čechov do vedenia.

Rusi mali skvelý vstup aj do druhej tretiny, už po minúte zužitkoval skvelú zadovku Bučneviča voľný Grigorenko a vyrovnal. Onedlho mohla zborná vyhrávať, keď v oslabení unikol Anisimov, ale Rittich jeho blafák vystihol. Na opačnej strane sa však presadil Pastrňák a Česi opäť viedli. Nie však dlho, pretože vzápätí vymyslel geniálnu prihrávku Zajcev, po ktorej vyrovnal Barabanov. Skvelé ofenzívne divadlo dvíhalo divákov zo sedadiel, hráči nešetrili pohybom, hralo sa hore-dolu. Stav sa však do konca druhého dejstva nezmenil.

Aj v treťom sa hral výborný ofenzívny hokej, ale gólových šancí v ňom bolo najmenej. Rozhodnúť mohli najskôr oba tímy v presilovkách, potom najmä Rusi v rovnovážnom stave. Zverenci trénera Iľju Vorobjova mali s pribúdajúcim časom viac z hry. Pôsobili sviežejšie, keďže mali za sebou dva dni voľna, na Čechoch sa začínala prejavovať únava z ťažkého a dlhého utorňajšieho zápasu proti Švajčiarom. Napokon však muselo rozhodnúť až predĺženie a v ňom rozhodol o výhre Čechov svojim druhým gólom v zápase Pastrňák.

Hlasy po zápase:

David Pastrňák, útočník ČR: "Poraziť Rusko je vždy niečo navyše. Tieto zápasy majú nádych. Dnes sa nám darilo, bol som prekvapený, že som sa cítil dobre. Chceli sme hrať až neskôr, ale spolu s Davidom Krejčím sme si povedali, že to nebude o nič lepšie. Vyhrali sme zaslúžene."

Pavel Bučnevič, útočník Ruska: "Bol to pre nás prvý ostrý test na MS, zápas bol od tých predošlých odlišný. Musíme si ho pozrieť na videu a odstrániť chyby, ktorých sme sa dopustili."

Tabuľka A-skupiny:

1. Švédsko 4 4 0 0 0 19:2 12
2. Rusko 4 3 0 1 0 23:4 10
3. Švajčiarsko 4 2 1 1 0 14:9 9
4. SLOVENSKO 4 2 0 1 1 9:8 7
------------------------------------
5. Česko 4 0 3 0 1 14:12 6
6. Francúzsko 4 1 0 0 3 7:16 3
7. Rakúsko 4 0 0 1 3 4:21 1
8. Bielorusko 4 0 0 0 4 4:22 0

/zápasy, víťazstvá v riadnom čase, víťazstvá v nadstavbe, prehry v nadstavbe, prehry v riadnom čase, skóre, body/
 

Vyberte región